Hoe kun je je huis verkoelen?

16-05-2022

Het belang van luchtgekoelde huizen en kantoren kan niet genoeg worden benadrukt. De hoge temperatuuromstandigheden hebben veel negatieve effecten op de mensen. Over het algemeen veroorzaakt het ongemak en kan het iemand een goede nachtrust en ontspanning ontnemen. Om dit te voorkomen hebben we enkele eenvoudige tips om je huis te verkoelen:

Lichte gordijnen 

De donkergekleurde gordijnen zien er misschien wel mooi uit, maar deze gordijnen zorgen er ook voor dat de warmte uit de zonnestralen vast worden gehouden en in de kamer blijven hangen. Zodra je licht gekleurde gordijnen hebt, zal het een stuk koeler en aangenamer zijn. Dit komt omdat een lichte kleur de warmte uit de zonnestralen nauwelijks absorbeert. Wanneer je lichtgekleurde gordijnen aan het aanwezige systeem wil ophangen, let dan wel op of het gordijn hiervoor geschikt is en of het ophangsysteem het gewicht van de gordijnen kan dragen.

Dak lichtgekleurd maken 

Als je een plat dak of schuin dak hebt, dan werkt de donkere kleur hiervan in het nadeel. Door deze donkere kleur zal de warmte worden opgenomen, waardoor het uiteindelijk gaat werken als een verwarming. De aangewezen manier om van deze verwarming een koelkast te maken is door het dak een lichtere kleur te geven. Door deze stap te ondernemen kan het binnen een verschil maken van 6 à 7 graden.

Aircooler gebruiken 

Omdat een ventilator niet daadwerkelijk koele lucht verspreidt, is de beste optie om koele lucht te verspreiden de aircooler. Een aircooler, ook wel een luchtkoeler genoemd, is een ventilator waarbij de lucht via een koelelement of koud water een ruimte wordt ingeblazen. De warme luchtstroom wordt hierdoor omgezet in een koele en kan de ruimte van verkoeling voorzien. Een aircooler maakt geen gebruik van airconditioning of koelvloeistof.

Aircooler onderhouden 

Het goed onderhouden van een aircooler is van belang. Door dit met enige regelmaat te doen, kun je de levensduur van de luchtkoeler optimaal benutten. Over het algemeen is het onderhoud van een aircooler hetzelfde als bij een mobiele airco. Gebruik een vochtige doek en plaats de luchtkoeler in een schone ruimte. Vervolgens maak je het luchtfilter schoon met behulp van een stofzuiger.

Ventilator gebruiken 

Een ventilator koelt niet alleen het huis, maar zorgt ook voor een betere luchtdoorstroom. Het heeft geen zin om de ventilator aan het zetten als je het huis verlaat (in feite wordt je huis warmer door de warmte van de motor). Als persoonlijke koelvloeistof werkt de ventilator echter prima. Houd wel rekening met het formaat van de ventilator – hoe groter de ventilator – hoe meer lucht er wordt verplaatst – hoe meer energie er wordt verbruikt.