Onderhoud elektrische fiets

28-04-2022

Het onderhoud van een elektrische fiets is misschien wel een van de meest belangrijke handelingen die verricht dienen te worden. Het is mogelijk om zelf de elektrische fiets te onderhouden, maar het is wel aan te raden om minimaal eens per jaar een afspraak te maken bij een fietsenspecialist. Door dit bezoek kan er grondig worden gekeken naar de duurdere onderdelen van de fiets.

Accu elektrische fiets vervangen 

De gemiddelde levensduur van een elektrische fiets batterij gaat 5 tot 8 jaar mee. Dit is afhankelijk van het onderhouden van de batterij. Wanneer het moment aanbreekt dat de accu aan vervanging toe is, is het belangrijk dat je eerst goed controleert of het ook echt nodig is om de batterij te vervangen. Probeer de batterij eerst maximaal op te laden om vervolgens helemaal op te maken. Daarnaast is het ook mogelijk om de accu te resetten. Dit kan door de resetknop een aantal seconden in te drukken, waardoor er een lampje gaat knipperen. Na het resetten kan de accu opnieuw maximaal opladen. Wanneer dit tevergeefs is raden we je aan om een afspraak te maken bij een fietsenspecialist.

Zelf elektrische fiets onderhouden 

Het is natuurlijk handig om zelf eerst even een blik te werpen voordat je een bezoek brengt aan een fietsspecialist. Hierom hebben we wat tips opgesteld waarmee je zelf je elektrische fiets kan onderhouden.

  • Controleer de banden en zorg dat deze voldoende lucht bevatten. Voornamelijk in de wintermaanden, wanneer de fiets minder vaak wordt gebruikt. Zachte banden zorgen voor minder kilometers per acculading en extra rolweerstand.
  • Controleer met enige regelmaat of alle schroefjes en boutjes nog goed vastzitten.
  • Controleer of de verlichting werkt en vervang de lampjes of batterijen indien nodig.
  • Inspecteer de remblokjes. Deze slijten sneller bij elektrische fietsen dan bij gewone fietsen.
  • Maak de fiets regelmatig schoon, smeer indien mogelijk de ketting in met kettingolie en gebruik roestwerend middel om de verchroomde onderdelen te behandelen.

Onderhoud verschilt per fiets 

Onderhoud kan verschillen in type fiets. Wanneer je in bezit bent van een elektrische fiets, is het onderhoud anders dan bij een high speed e-bike. Deze bakfiets heeft te maken met andere factoren, omdat er een hogere mate van gebruikers belasting is. Deze fiets is een gezinsfiets en wordt meestal gebruikt om verschillende gewichtsklassen te vervoeren.

1.399,00 999,00 (Incl.)
Kleur: Antraciet Metallic
Maat: 54 cm