Rookmelders verplicht in 2022 in woningen

28-02-2022
rookmelder verplicht 2022

Rookmelders zijn in Nederland verplicht vanaf 2022. Ben je benieuwd welke soorten rookmelders er zijn? En wil je weten waar je op moet letten bij het kopen van een rookmelder. Lees dan snel dit artikel, want wij leggen het aan je uit!

Wat zijn rookmelders?

Rookmelders zijn apparaten die bewoners op alarmeren wanneer er brand of rookontwikkeling is in de woning. Een rookmelder moet ten eerste de brand of rook signaleren, en daarna de bewoners hiervan waarschuwen middels een indringend alarmsignaal. Rookmelders hebben meestal een heel indringend hard geluid om bewoners wakker te maken wanneer zij slapen gedurende nacht. Mensen ruiken niets wanneer ze slapen, dit zorgt ervoor dat de giftige gassen de longen kunnen binnen dringen wanneer mensen niet worden wakker gemaakt door een rookmelder. Dit is ook waarom rook en niet brand de meest dodelijke slachtoffers maakt.

Optische puntrookmelder

Volgens de Europese wet mogen er alleen optische puntrookmelders worden verkocht in Europa. Een optische puntrookmelder bevat een fotodiode en een lichtbron. Wanneer het rook bij dit lichtpunt komt, zal het licht verstrooit worden en door de diode gedetecteerd worden. Dit zal er dan voor zorgen dat het alarm op de rookmelder af gaat.

Een optische puntrookmelder heeft  twee methodes; de directe en de indirecte methode. Bij de directe methode staan de lichtbron en de fotodiode recht tegen over elkaar. Bij afwezigheid van blokkeringen zoals rook en stof kan het licht de fotodiode bereiken en slaat er geen alarm. Wanneer er wel blokkeringen aanwezig zijn, zal er minder licht de fotodiode raken en zal het alarm wel afgaan.

Dan is er nog de indirecte methode. Dit is de methode die gebruikt wordt in de meeste rookmelders. Bij de indirecte methode staan de lichtbron en de fotodiode uiteraard niet rechtstreeks tegenover elkaar. Echter, staan deze schuin tegen over elkaar. Wanneer deeltjes zoals rook langs het licht komen zal er minder licht weerkaatsen en het alarm afgaan.

De indirecte methode wordt meer gebruikt bij rookmelders doordat deze minder gevoelig zijn voor vervuiling zoals stof of vuil dan rookmelders met de directe methode.

Ionisatierookmelders

Ionisatierookmelders zijn sinds 2005 niet meer te verkrijgen in winkels, ze zijn sinds toen verboden voor de verkoop. Ionisatierookmelders die voor 2005 al waren opgehangen mochten wel blijven hangen, ze zijn niet gevaarlijk in gebruik. Ionisatierookmelders hebben een radioactieve bron die meestal radium-226 of americium-241 bevatten. Deze radioactieve bronnen stralen constant alfadeeltjes uit.  Deze alfastraling bestaat uit deeltje die vrij komen bij alfaverval. Deze alfakernen gaan door een ionisatieruimte waarover twee elektroden zijn aangebracht. Wanneer er geen rook is zal het stroompje blijven lopen tussen de twee elektroden. Wanneer er wel rook aanwezig is zal het stroompje verstoord worden en zal het alarm afgaan.

Wanneer de levensduur van een ionisatierookmelder op is zal deze moeten worden weggegooid bij het chemisch afval doordat er een radioactieve bron in zit. Dit betekent dat het niet zomaar bij het restafval mag worden weggegooid.

Welke soorten rookmelder zijn er?

Naast te optische rookmelders en de ionisatierookmelders zijn er ook combi melders. Dit zijn rookmelders die zijn gecombineerd met een koolmonoxidemelder. Dit zal er dan voor zorgen dat u ook wordt gealarmeerd wanneer er een koolmonoxide lek in uw huis is. Koolmonoxide kunnen mensen niet ruiken of zien, dus het is zeer verstandig om een rookmelder te hebben waar ook een koolmonoxide meter bij zit ingebouwd.

Wanneer zijn ze verplicht?

Voor nieuwbouwwoningen is het al jaren verplicht om in iedere nieuwe woning rookmelders op te hangen. Vanaf 1 juli 2022 is het echter ook verplicht om in elke bestaande woning een rookmelder op te hangen. Alle bouwlagen van een woning zullen dan voorzien moeten zijn van een rookmelder. Daarnaast moeten ook besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt moeten worden voorzien van een rookmelder.

In principe volstaat elke rookmelder met batterijen. Wij raden echter geen goedkope rookmelders aan omdat de werking hiervan niet altijd garant staat. Ook moet u dan elk jaar de batterij vervangen. Het is beter om rookmelders te kiezen met een levensduur van 10 jaar. Ook is het belangrijk om een rookmelder te kiezen met een koppelfunctie. Hiermee zijn alle rookmelders in uw huis dan gekoppeld en wanneer er dan 1 afgaat, zullen alle rookmelders die gekoppeld zijn afgaan. Dit zorgt voor een betere veiligheid bij een brand of rookontwikkeling.

Waar moet u een rookmelder plaatsen?

De beste plek voor uw rookmelder is in de gang tussen de keuken en de woonkamer. Het is verplicht voor elke nieuwbouwwoning om een rookmelder te hebben op elke verdieping. Vanaf 1 juli 2022 is het ook verplicht om deze op elke verdieping te hebben in elke bestaande woning. Rookmelders hangen het beste aan het plafond met meer dan 50 cm ruimte vanaf de zijmuur en de hoeken van de kamer.

Een rookmelder hangt het beste aan het plafond doordat rook opstijgt en het dan het beste wordt opgemerkt wanneer de rookmelder aan het plafond hangt. Hang een rookmelder niet in de garage, in de keuken, boven de verwarming of op een vochtige plek. De rookmelder heeft dan kans om af te gaan zonder dat er een gevaar is, of veel vuil/vocht op te vangen, waardoor de rookmelder niet naar behoren werkt.

Wanneer moet u uw rookmelder vervangen?

De levensduur van uw rookmelder hangt geheel af aan het type rookmelder dat u koopt. Er zijn rookmelders met een levensduur langer dan 20 jaar die zijn aangesloten op het elektriciteitsnetwerk van uw pand. Er zijn echter ook rookmelders die werken op batterijen of accu’s waarvan de levensduur niet langer is dan 1 jaar. Wij adviseren om rookmelders te kopen met een levensduur van tenminste 10 jaar.

Ons advies

U wilt niet alleen dat uw rookmelder goed werkt, maar tegenwoordig moet uw rookmelder er ook een beetje stijlvol uitzien. Hierdoor adviseren wij de ELRO rookmelder. Deze rookmelder is de dunste rookmelder van Europa. Hierdoor heeft u nauwelijks door dat er een rookmelder hangt in uw woning, maar bent u toch gegarandeerd van goede bescherming!