Frametype
Aandrijvingspositie
Actieduur / Actieradius
Aantal versnellingen
Gebruik
Type rem

Elektrische Fiets

Op zoek naar een elektrische fiets? Dan ben je bij MrMarketplace aan het juiste adres! Bij ons vind je de mooiste e-bikes voor de scherpste prijs! Bekijk snel welke elektrische fiets het beste bij jou past!

Wat is een elektrische fiets?

U hoort deze term waarschijnlijk wel vaker, de elektrische fiets. Een elektrische fiets is de nieuwe trend, maar waarom? Een e-bike is een fiets die door een elektromotor wordt aangedreven. Een elektrische fiets of ook wel een e-bike genoemd fietst veel makkelijker dan een normale fiets. De elektromotor werkt als een versterker voor de inspanning wat er normaal wordt gedaan. Dit kan heel handig zijn voor langere afstanden, voor fietsen met tegenwind, en voor mensen die sneller last kunnen krijgen van lichamelijke klachten.

Veel mensen houden van lange fietsritten, maar het kost teveel moeite en hierdoor wordt er helemaal niet beweegt. Met een elektrische fiets of e-bike is dat probleem opgelost en kan u zonder teveel inspanning genoeg bewegen en gezond blijven!

Waarom een elektrische fiets kopen?

Een elektrische fiets lijkt perfect om te hebben maar de meeste twijfelen waarom de prijs duurder is vergeleken met een normale fiets en of het wel waard is. Dan zijn dit wat belangrijke dingen om te weten bij een elektrische fiets aanschaffen. Met een elektrische e-bike rijdt u gemakkelijker. Rijden op een elektrische fiets voelt net alsof de fiets wordt geduwd en jij alleen van het mooie ritje kunt genieten. Na een paar keer trappen op de elektrische fiets en u voelt al gelijk hoe lekker het fietsen voelt.

En als u normaal het fietsenniet teveel moeite vindt zal u toch een groot verschil merken. Met een elektrische fiets gaat u ook sneller. Dit is zeker handig als u haast heeft om ergens naar toe te gaan of iets op te halen. U kunt hierdoor natuurlijk ook verder fietsen dan normaal en hierdoor kunt u nog meer van de natuur of steden zien. Naast dit is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar mensen met een elektrische fiets en e-bike en het schijnt dat ze meer beweging krijgen dan mensen op een normale fiets. Omdat het zo gemakkelijk is, gebruik je de fiets ook sneller en zo krijgt u meer beweging.

U kunt denken dat de fiets te duur is, maar het kan zelfs je auto vervangen. Met een e-bike kunt u naar veel plekken met een goede snelheid. Hierdoor bespaart u ook geld want een elektrische fiets is een stuk goedkoper dan een auto. Hierdoor stoot u ook minder CO2 uit wat heel goed voor het milieu is vergeleken met een auto.

Welke motor voor mijn elektrische fiets?

Waar u ook over kunt twijfelen is de motor. De motor kan op 3 verschillende plekken zitten bij de elektrische fiets en iedere plek heeft zijn voordelen en nadelen. De motor kan op de volgende plekken zitten:

Elektrische fiets met middenmotor

De middenmotor bevindt zich bij de trapas. Dit is gunstig voor de gewichtsverdeling. Over het algemeen is een elektrische fiets iets gemakkelijker te hanteren. Maar bovenal is de middenmotor een goede keuze, omdat deze niet de nadelen van de voorwielmotor en de achterwielmotor heeft. De middenmotor is ook minder storingsgevoelig. Voor de voorwielmotor is een aparte trapas-rotatiesensor nodig. Deze sensor meet of de pedalen draaien. De computer berekent vervolgens welke hulp de motor moet bieden. Deze sensor is ingebouwd in de middenmotor. Dit scheelt u een ingewikkeld los onderdeel.

Voordelen van een middenmotor

Het is zeker aan te raden om voor een elektrische fiets met middenmotor te kiezen. Het grootste voordeel van deze motor is dat hij niet de wielen aandrijft, maar de pedalen. Dit optimaliseert de trapervaring en zorgt ervoor dat veel mensen zich erg op hun gemak voelen. Als u op een elektrische fiets met voor-of achterwielmotor rijdt, voelt u wellicht dat de fiets u vooruit duwt. Bij gebruik van een middenmotor zal het trappen natuurlijker zijn.

Een ander voordeel van elektrische fietsen met middenmotor is dat ze een lager zwaartepunt hebben en dat de banden gemakkelijker te repareren en te vervangen zijn. Dit kan soms problemen opleveren met de voor- of achterwielmotoren. De elektrische fiets met dit soort motor wordt vaak gekozen omdat deze voor een betere rijervaring kan zorgen en de motor op een handige en mooi plek op de fiets is gemonteerd.


Elektrische fiets voorwielmotor

De bekende voorwielmotor van een elektrische fiets heeft enkele unieke voordelen vergeleken met andere motortoepassingen. Het is bijvoorbeeld over het algemeen stiller, geschikter voor het ontwerp van fietsen en vereist weinig onderhoud. Bovendien kunnen, net als bij middenmotoren, ook gesloten kettingkasten worden gebruikt. Het nadeel van de motor in het voorwiel is dat deze meestal onvoldoende vermogen levert, wat nadelig is in heuvelachtig terrein.


Voordelen van een voorwielmotor

Ondanks de snelle opkomst van middenmotoren zijn elektrische fietsen met voorwielmotor nog steeds erg populair. Dit komt vooral doordat elektrische fietsen met deze motor goedkoper zijn dan fietsen met middenmotor of achterwielmotor. Daarnast heeft de motor ook nog andere voordelen. Naast het feit dat elektrische fietsen met voorwielmotor doorgaans goedkoper zijn dan andere elektrische fietsen, heeft deze fiets meer voordelen. Veel mensen vinden fietsen met voorwielmotoren mooier, vooral omdat de motoren in de fietsen mooier weggewerkt zijn om beter aan te sluiten bij het design van de fiets. Daarnaast maakt de motor minder geluid dan een e-bike met middenmotor.

Dit geldt echter niet voor alle modellen. De voorwielmotor is minder onderhoudsgevoelig dan andere motoren. U kunt er ook voor kiezen om een gesloten kettingkast te nemen. Dit vraagt natuurlijk ook om onderhoud, maar dit is veel minder dan bij een fiets zonder kettingkast. Daarnaast kan de voorwielmotor ook voor vrijloop kiezen. Hiermee kun je ook zonder ondersteuning licht fietsen.

 

Elektrische fiets achterwielmotor

Bij elektrische fietsen met achterwielmotor zit de motor in het achterwiel. Omdat de motor zich in deze positie bevindt, kan de fiets voor de meest natuurlijke rijervaring zorgen. Dit komt doordat “normale” fietsen ook worden aangedreven door de achterwielen. Het nadeel van de achterwielmotor is dat al het gewicht aan de achterkant van de fiets zit en het is onmogelijk om een naafversnelling en een gesloten kettingkast te hebben. Omdat de motor achteraf in de fiets gemonteerd wordt kunt u alleen een derailleur gebruik. Naafversnellingen met een dichte kettingkast kan bij een achterwielmotor dus niet. Mountainbikes en racefietsen hebben meestal een derailleurversnelling.

Het voordeel hiervan is dat deze een hoog bereik hebben en een laag gewicht. Zonder ondersteuning fietst de fiets dan ook heel licht. Het vergt wel iets meer onderhoud dan een dichte kettingkast. Er wordt aangeraden om hierbij regelmatig de ketting te laten smeren.

De voordelen van een achterwielmotor

Het grootste voordeel van de achterwielmotor is dat deze een gevoel van ondersteuning geeft. Dit is het tegenovergestelde van een elektrische fiets met voorwielmotor, waarbij je voelt dat je naar voren wordt getrokken. Naast de prettige rijervaring die de achterwielmotor biedt, kan de elektrische fiets met dit systeem ook het sturen strakker maken. Het gewicht van de fiets is meestal lager en je kunt meer versnellingen kiezen, waardoor u beter af bent in heuvelachtige gebieden.

Elektrische fiets kopen?

Heeft u een keuze kunnen maken uit één van onze e-bikes? Bestel deze van veilig en voordelig bij MrMarketplace! Plaats vandaag nog de bestelling, dan wordt deze direct verwerkt. Vragen over onze fietsen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag!